»Naša raziskava je pokazala, da je prav vnos netopnih prehranskih vlaknin bistveno prenizek, zato je prebivalce zelo pomembno spodbujati k uživanju polnozrnatih živil.«
»Podobno stanje opažajo tudi v mnogih drugih razvitih državah, razlog za to pa je sodoben način prehranjevanja, ki vključuje preveč visoko predelanih živil z majhno vsebnostjo prehranskih vlaknin.«
»Zadosten vnos prehranskih vlaknin je povezan z nižjim tveganjem za pojav bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni tipa 2, raka debelega črevesa ter tudi za preprečevanje težav z zaprtjem in povišanim holesterolom.«
»Ljudje, ki redno zajtrkujejo, imajo boljše prehranske navade, saj v svojo prehrano vnesejo več prehranskih vlaknin, manj nasičenih maščob in lažje vzdržujejo primerno telesno težo. Vsakodnevni zajtrk poskrbi tudi za jutranjo energijo, ki jo še posebej otroci in mladostniki potrebujejo za lažje sledenje učnemu procesu.«
»Medtem ko so raziskave na manjših skupinah prebivalcev ter podatki iz drugih držav nakazovali na nizke prehranske vnose vitamina D z običajno prehrano, tega vprašanja doslej v Sloveniji ni naslovila nobena nacionalno reprezentativna raziskava.«
Kliknite povezavo za prikaz izjav v želenem obdobju